11 januar 2009

Suzy siger: Sandheden med stort S - del 2

Hvor kom vi fra? Nåjo: Det var begyndt at dæmre for mig, at min optagethed af Sandheden med stort S var mere end en unødvendig neurose - det var faktisk ret uempatisk.

Og på den anden side ville jeg stadig gerne have lov at holde fast i, at jeg stadig mener at bluff og dét at fremstille sig selv som noget man ikke er, er noget gøjemøg. Jeg var altså *tadah* splittet. (Orv, den har I aldrig hørt før, hva? *træt-af-mig-selv-smiley*)

Nytårsaften, iført sprøjte-guilander og champagnebrandert, fik jeg så lejlighed til at tale med en herre.

Nå, jeg fortalte ham om den nye lærdom jeg havde tildraget mig: (kort fortalt) At når man sælger sig selv, så lyver man ikke, men opstiller en prognose.

Nej sagde han. La' vær. Det er ikke rigtigt.

Hvad? siger jeg.

Han fortsætter: "Der MÅ være een måde tingene er sket på. Der må være een måde det ER på. Der må være En Sandhed og jeg fatter ikke hvorfor folk ikke kan SE DET!"

Jeg siger: "Men alle folk har jo hver deres oplevelse.."

Han afbryder og vrænger:" .. jaja, og der er lige så mange sandheder som der er mennesker. Alt det pladder! Der MÅ jo være dét, der egentlig er sket. Der MÅ jo være en objektiv sandhed".

Jeg siger: ".. men jeg tror, at Den Sandhed er en syntese af alle menneskers sandheder. Den får du ikke i det her liv, siger jeg. Den får du først når du dør og du kan hæve din bevidsthed op i et fugleperspektiv og ikke længere er fanget i din egen sandhed / oplevelse."

"Mnnjaaaa" siger han skeptisk med et lille grin. "Det håber jeg fandme" og ser helt ulykkelig ud.

"Men jeg forstår godt din jagt på Sandheden med stort S. Den lider jeg også selv lidt af" siger jeg til ham og inden jeg når at fortsætte, så lyser han op i et kæmpe, lettet, nærmest euforisk smil og afbryder:"Jeg VIDSTE DET! Jeg VIDSTE at du ville forstå det! Jeg VIDSTE at det ikke var mig der var tosset!"

Jeg er lamslået. Og prøver at fortsætte sætningen "... nejnej det jeg siger er, jeg forstår godt din jagt på Sandheden. Jeg kender det fra mig selv. Men dét du skal vide er: Du har ikke ret. Vi har ikke ret!"

"JO vi har!" smilet er helt væk

"Nej vi har ikke! Det KAN vi jo ikke have, for forestillingen om den objektive Sandhed med stort S er jo bare vores oplevelse af verden, vores forestilling om verden, og den er jo ligeså subjektiv som alle andres!"

Hans øjne mørknede og kæben satte sig stædigt: "NEJ, jeg VED den er der og man skal gå efter den HELE tiden".

Og lige dér... blev hele del 1 både vendt på hovedet og tilbage igen. Jeg kan ikke forklare det. Det er noget med, at jeg før så det fra A og fik vendt det til B, men nu så jeg pludselig fra C til D.

Jeg så hans oprigtige lidelse og desperate søgen. Jeg så hans konstante skuffelse. Mistroen. Håbet. Vreden. Stædigheden der blokerede totalt for udsynet.

SPEJL.

Så meget at min åndedræt stoppede et kort øjeblik.

Suzy Q
- udvikling af mit mangelfulde selv

9 kommentarer:

Anna sagde ...

Se, dér tabte du mig. Der er vel én sandhed, men den har så mange facetter at ét menneske sjældent ser det hele. Vi ser ting fra vores side, med vores erfaringer og vores viden. Perception, er virkeligheden. Længere er den vel ikke?

Men, hvad har det med at sælge sig selv at gøre? Du skal aldrig lyve om dine evner, men du skal tro på dem; og dét er noget ganske andet.

Suzy Q sagde ...

Anna: Jahhh.. jeg er heller ikke superklar i mælet lige her. Jeg tillod mig at skrive et indtryks-agtigt indlæg. Men der er nok mange der vil være uenige i, at der er EN sandhed - at den overhovedet findes.

Det var nu ikke så meget dét.. det var mere den der ubøjelige insisteren. Som jeg opdagede at jeg selv havde. Og som jeg ville prøve at komme af med.

Det har ikke mere med det andet at gøre, end at først var det mig, der var så forhippet på Sandheden og bagefter fandt jeg mig selv i en diskussion, hvor det var mig der var den nuancerede. Det var mærkeligt tema-agtigt.

Suzy Q sagde ...

jo, det har også dét med at sælge sig selv at gøre, at jeg FØLTE jo at jeg løj, når jeg sagde "det kan jeg godt" - for det kan man jo netop ikke VIDE, når det ikke er sket endnu (ifølge den objektive sandhed, vel).

visitsen sagde ...

Jeg forstår så til gengæld præcis hvad du mener (eller tror jeg forstår... men det _ved_ jeg jo ikke... tø-hø)... men jeg kan i den grad genkende troen og situationen.

Det er mig i en nøddeskal - ligesom min insisteren på positivt livssyn og troen på at man kan ændre sit liv - samtidig med at man bruger krudt på at brokke sig, og føle sig fanget i en fælde.

Det eneste man kan være sikker på er at livet er et paradoks, hvilket i sin angivelse af sikkerhed, i sig selv er et paradoks...

Regitze sagde ...

tak for et stimulerende indlæg, Suzy Q!
nu er det, at jeg trænger til en ORNlig fadøl eller noget sammen med dig, Anna, Visitsen og andre ligestillede damer - når du er kommet hjem igen fra Amerika.
både begrebet sandhed - og øjet, der ubøjeligt ser - er også mit tema. både nu og i næste måned. vi piller jo i klodens kerne. og i alle problemers moder.
(Kierkegaard sagde det før os -'subjektiviteten er sandheden').

faktisk tror jeg, at der er stof til TO fadøl.

Suzy Q sagde ...

visitsen: Ja! Se Regitzes indlæg.

Regitze: Det er SÅ tiltrængt. En slanke-fadøl. 10 af dem, og jeg er Sand og Slank som Etisk Råd. :D

visitsen sagde ...

... ohhh... se det ville være så ganske interessant og en stor glæde (og også en slankeøl til mig)

Anna sagde ...

uhh den er jeg i dén grad med på!

Uden Relevans sagde ...

Jeg holder med vistisewn og kierrkegaard