19 juni 2008

Suzy siger: RhodondenDum

Jeg har været en miserabelt dårlig blogger på det sidste: Jeg har oplevet og lavet helt vildt meget og ikke skrevet om det.

Men her er årsagen, tidsslugeren, opmærksomhedsspiseren, som jeg nu vil delagtiggøre jer i; en indædt magtkamp mellem to jernviljer: Min og rhodondendronnens.

Ja, jeg har anlagt et rhodondendron-bed. OH YEAH - det fornægter sig ikke at næste runde fødselsdag er de 40. Nå, men nu er dét prøvet og det gør jeg så aldrig nogensinde igen.

Det kom sig af, at vi havde en død bambus i haven. Den var selvfølgelig ikke var særlig charmerende i den tilstand, men vi tøvede alligevel med at fjerne den fordi 1) det er velkendt at bambusfjerning er en pest og 2) den havde en dække-funktion i forhold til den lidt hullede hæk ind til naboen.

Nå. Men så var der nogen der sagde, at hvis man klippede bambussen af ved jorden, så kunne man anlægge et surbundsbed oven på rødderne, der så ville formulde i den sure jord. Yderligere ville et højbed med buske vel dække ligeså godt som en bambus? Vi kom til at lufte tanken for mine forældre (og det var bare SÅ meget et luftkastel) og 4 sekunder senere tropper de op til Sukkermåsens fødselsdag med 3 rhodondendronner.

Nu stod de så dér og gloede og skulle i jorden. Efter en uge var der ikke een dråbe vand tilbage i de plasticpotter de stod i og jeg måtte lave en redningsaktion med en stor balje og en masse vand. Jeg fortalte min mand at hans gaver var ved at krepere, men 1) han forstår ikke betydningen af "nu" og han forstår slet ikke planter og 2) intet kunne nogensinde rage ham mindre end rhodondendronner. På det sidste punkt har han min inderligste sympati.

Men jeg fik alligevel koldsved ved tanken om de forventningsfulde forældre, der ved næste besøg ville gennemtrevle min have for at se, hvor vi havde sat deres planter. Så jeg fik pisket en stemning op omkring det bed der skulle bygges ovenpå bambusrødderne og til sidst indså Sukkermåsen, at hvis han ikke fik det overstået, så ville hele hans sommerferie gå med at sno sig som en ål ELLER selv forklare mine forældre, at surbundsprojektet var droppet.

Så vi planlagde et togt mod Silvan for at finde ud af, om bedet skulle bygges i sten eller træ og bagefter købe materialer og slæwe skidtet hjem. Lad mig bare sige, at det blev til to udflugter, hvor to ægtefæller desperat travede fra sten til træ, kiggede og spekulerede, regnede og dividerede, tænkte og visualiserede - og hvor alle anstrengelser ramte brostenene som glas, for vi var to idioter med NUL forstand på, ejheller interesse for, det uoverskuelige projekt vi stod overfor.

Efter en KRIG med at vælge træplanker (der ikke kunne være i bilen), håndsavning i gloende sol en segnefærdig lørdag formiddag, sukkerkoldhed, træthed og komplet uvidenhed, fandt vi langsomt ud af, at surbundsbede... ja... består af sur jord. Så langt så godt. Men den sure jord kommer åbenbart i plasticsække fra Silvan eller plantecenteret til ca. MILLIARD KRONER PR SÆK!?! Og så var der med med en masse vand og fanden og hans pumpestok.. ikke til at forstå, hjernen kold og vi var irriterede og pengene fossede ud ad statskassen da seks af de dér sække blev slæbt hjem.

Her gik afklipning af bambus igang: Og NEJ, den elektriske hækkeklipper kunne ikke magte opgaven, så JA, det foregik ved håndkraft. Han klippede i indædt stædighed, mens hun bortslæbte enorme mængder bambus. Vi drev af sved og arbejdede i tavshed. Jeg baksede rundt med de dér lange stænger og lignede ganske sikkert en have-nisse ifærd med at få styr på et kæmpe spil Mikado. Jeg var lykkelig da jeg skulle på aftenvagt på arbejdet.

Sukkermåsen står til olympisk guld for sin søndagspræstation: Mens jeg var på aftenvagt smækkede han lige et højbed på 180 x 150 x 45 cm sammen (så stor var bambus-rodklumpen).

Han lå og så overkørt ud på sofaen da jeg kom hjem meget sen aften. "Hvorfor er du så træt?" spurgte jeg. "Åh.. Prøv lige at kigge ud i haven" sagde han henkastet, med en stemme helt svag af udkørthed, det arme pus. TAH-DAHHHHH dér stod den færdig. En firkantet trækasse for nogen måske, men for mig, der ikke har evnen, var det et højglanspoleret, skinnende mirakel af et højbed til UG kryds og slange. Han modtog tilfreds sin haglbyge af ros og nøsser over hele hovedet. Et øjebliks naiv eufori indfandt sig.

Så skulle man tro, at strabadserne var overstået. *Slår hysterisk latter op* Nejnej. Kan I huske de seks sække med surbunds-jord, der blev slæbt hjem? Det blev så lagt op i trækassen, hvor de fyldte cirka.... ingenting. Ganger man 1,8 med 1,5 og 0, 45, så får man 1,215. Kubikmeter surbundsjord. Nu er producenterne af surbundsjord så snedige, at de angiver målene i LITER. En liter jord?? Hvem har nogensinde hørt om det? Og så fandt jeg ud af (via nettet) hvad det der surbundsjord egentlig ER for noget...: Jord med komposterede grannåle i.

Jeg kan levende forestille mig hvordan de står oppe i de svenske skove og skraldgriner, mens de skovler jord op fra skovbunden og ned i plastiksække, og hvordan de blinker til hinanden og dunker hinanden i ryggen, mens de for deres indre øje ser de dumme danskere for sig, der starter deres firhjulstrækkere for at køre i plantecenteret og give 79 kroner for 80 "liter" oh så speciel surbundsjord. De svenske tårer triller og latterbrølene runger henover søerne, så de kan høres flere kilometer væk.

JEG kunne i hvert fald høre dem, da jeg endnu engang stod i plantecenteret og baksede rundt med 2 x 150 liter jord og så en ekstra på 100 bare for at være sikker. KA-CHING oppe ved kasseapparatet, for nåja, bedkassen var blevet så stor, at de tre oprindelige rhodondendronner forslog som en skrædder i helvede. De kunne knap nok råbe til hinanden på tværs af de afstande vi bød dem, så en fjerde makker måtte lige købes til. Og så kan man åbenbart heller ikke lave et surbundsbed uden at plante lyng i bunden? Truslen om udtørring hænger konstant over hovedet på surbundsbed-ejere, kan jeg forstå, så der måtte også lyngplanter med i vognen. KA-CHING.

Udtørring og vanding; endnu et kapitel i Rhodondendronnens spændende verden. *Syde*.
Optændt af hellig plante-ild og velhjemkommet fra arbejde, fattede jeg klar plastik og en hæfteklampemaskine og betrak indvendigt mit højbed; så fugten ikke undslipper og jorden ikke slipper ud mellem tremmerne (timevis af net-research ligger bag, så ingen indvendinger, tak!) Jeg stavrede rundt i gummistøvler blandt bambusstubbe og stak mig, rev mig og fjernede snegle, der havde forvildet sig ind på et areal, der snarligt ville blive dækket af syrlig jord.

Endelig!! Jeg flåede de fire første spagnumsække op og ruskede jorden ud over bunden. Det var knastørt og fjerlet. HVAD!? Der er sguda intet der kan gro i det her!? FOR SENT griber jeg en af de iturevne sække og læser på bagsiden: "Det er meget vigtigt at spagnummen gennemvandes, inden den tages i brug. Det gøres ved at føre en vandslange ind i spagnumsækken og fylde sækken med vand, indtil den ikke suger mere".......

PIS!! Her stod jeg midt i bambus-stubbe, med knastør spagnum op til anklerne, med jord i hovedet og sved på panden og truede med knytnæver mod Himlen. ARRRRHHHH.

Nå. Men jeg har to kæmpestore, fyldte regnvandstønder og en vandkande på 10 liter. Og to ben og to arme. Sæt igang.

Jeg hentede og vandede. Og hentede og vandede og hentede og vandede. Eksperimenter med en haveslange koblet på regnvandstønde førte ingen vegne. Heller ikke selvom jeg sugede som en igle på enden af den klamme haveslange nede ved beddet og et kort øjeblik følte mig som ufrivillig deltager i en syg og billig pornoflick for have-fetishister.

Klog af skade gik jeg næste dag videre med at lave et hul i de resterende jord-sække og tømme vandkanden omhyggeligt ned i dem. Der er - siger og skriger - 60 liter vand i hver sæk!? Hvordan er det muligt!? Og når jeg efter 12 timer flår sækken op, så er der stadig tør spagnum dernede!?!?!

Og det er så dér hvor vi er nu: Træ sække står i vand til halsen, ingen planter er endnu kommet i jorden, mine regnvandstønder er tomme, mine arme er 2 meter lange og dét område i haven, der skulle være peppet op af et nyt bed med smukke planter i, ser ud som om 10 hysteriske elefanter lige kom galoperende forbi og spredte bambus-debris, planter, jord og plastik i en tydelig Desperationens Konfetti ud over hele området.

Jeg siger jer: Det må hellere være nogle GODDAMN flotte blomster der dukker op næste forår!!

Efterfølgende har jeg tænkt meget på hele projektets formål: At få bambusrødder til at forsvinde ved formuldning. På nuværende tidspunkt indser jeg to ting:
1) At det selvfølgelig ville have kostet mig mindre tid, færre anstrengelser og langt færre penge at grave lortet op med en spade bid for bid, og endnu værre
2) at nok forsvinder bambusrødderne (måske). Men hvad nytter det, når der nu står et kæmpe rhodondendron-bed i stedet?

Suzy Q
- med plaster om alle de grønne fingre og en ed om blot at så et par breve sommerblomster næste år.

9 kommentarer:

Uden Relevans sagde ...

Godt jeg kun har potteplanter!

Victoria sagde ...

Tak for dagens største grin, nej det er dælme ikke nemt at være haveejer! Vande, klippe, luge. Hele sommeren! Det er faktisk nemmere med børn end alle de der planter.

Mange hilsner Victoria.

Pedrsn™ sagde ...

Oh My Freakin' God !!

plante historie fra hælvede!

man skal jo lissom anlægge sådan et lårtebed om efteråret = regn.

for det suger jo vand som bar' fanden . . .

:=)

Audio Video Disco sagde ...

Hold kæft det var sjovt det der.

Better you than me. :-D

Regitze sagde ...

jeg kender nogle rhodondendronentusiaster. de har købt en skov i Sverige.

det skal nok ende godt, Suzy Q. det ender superflot på den prangende måde.
og så mår vi til Sofiero og stjæler frø.

HANNE sagde ...

Kæft hvor er du sjov og god til at fortælle :)

Suzy Q sagde ...

Morfar: Ja det tror jeg også. Til gengæld er jeg glad for, at jeg bare har et almindeligt badeværelse!

Victoria: Tusind tak!! Børn siger du.. det lyder som om de også skal vandes osv.. ;)))

AVD: Tak :) men det kan nu hurtigt blive dig!! Bare vent et par år ;)

Pedrsn: Efteråret er desværre ikke den eneste regnsæson her i landet *host*

Regitze: Okay, så. Jeg venter. Og jatak til frø-jagt.

HANNE: Tusind tak! :)

styx sagde ...

hahaha
havetraktor med plov siger jeg bare.

Suzy Q sagde ...

styx - JATAK siger JEG bare! :)