11 april 2006

Suzy siger: Afgiftning

Her efter Påske tager jeg 20 dage med udrensning. Det betyder ingen alkohol, kød, sukker, gær, hvede, mælkeprodukter og kaffe.
Jeg hører jer tydeligt stille to spørgsmål:
1) Hvad er der så tilbage, hva? - og
2)Og hvorfor skulle det så være nødvendigt?

Lad os tage 2) først:
Jamen tænk over det! Jeg har fx snart været fuld i 20 år. Eller det vil sige: Skal vi sige gennemsnitligt een gang om ugen i 20 år - nogle gange (mange) flere, nogle lidt færre..
Men regnestykket det er 52 gange x 20 år = 1040 dage, divideret med 365 = 2,85 år.
Okay, så næsten 3 år af mit liv har jeg været påvirket.

For slet ikke at tale om alle nætterne med sovepiller. Der var også et par år med noget fjollet tobak. Og så er der alle smøgerne. Selvom jeg stadig mest ryger til fester, og til daglig omkring 4 om dagen, så er det altså også 20 år vi snakker om. Garanteret ikke befordrende for anstrengelsesastma. Så er der al antibiotikaen. De 3 første år af mit liv havde jeg lungebetændelse. Så halsbetændelse alle teenageårene. Så er der al binyrebarkhormon-lortet, som man får hældt i fjæset for snart sagt hvad som helst. Giftigt stads, mand. På den anden side er der måske medicinrester nok i min lever til at kurere en eventuel fugleinfluenza-epidemi på det europæiske kontinent.

På den milde side er der selvfølgelig kaffen. Første gang jeg tog en udrensningskur troede jeg, at det ville være sukkeret jeg ville savne mest. Det var det ikke. Det var KAFFEN! Efter 3 dage uden min livseliksir forekom Korn-kaffe pludselig som manna fra himlen. Og hold kæft hvor får man ondt i hovedet af at holde op med at drikke kaffe. 3 dage på en briks hvor jeg lignede et trafikuheld, PLUS min mave var i dynamit-oprør - og det faldt så sammen med at der gik 3 håndværkere og lavede badeværelse i mit hus fra morgen til aften = ingen adgang til toilettet = Suzy flakker desperat rundt i haven med en spade i hånden, med koldsveden løbende ned ad ansigtet. Nejnej... det var alt for grusomt. Nogle dage kørte jeg på arbejde flere timer før jeg skulle møde, for at få et bad og en halv time på et lokum :-/ og så er man jo to-TALT langt ude i hampen.

(Hov, jeg kommer på afveje.. det er fordi en person der "bestemt ikke" var syg, sad og smittede mig på en barstol i lørdags. Nejnej, bare fordi man hoster, nyser og har feberhede øjne... DET er bare problemer med røgen, lidt allergi og en generel sovekammer-indstilling. Helt sikkert.
Fast forward 2 dage: Suzy med en snotter eksploderet i hele hovedet.)


Nå, men det er rimeligt klart for mig hvorfor jeg skal renses ud. Og så mener jeg i øvrigt også at det er ret rationelt gjort af mig, set udfra min livsstil og mine præferencer: Altså, hvis jeg gerne vil kunne feste så meget som jeg gør, så er 20 dage om året jo INGENTING, til gengæld for at eens legeme, efter endt udrensning, er klar til endnu et par runder i det røde hjørne som party-animal let-welter-vægter - ikk? 20 dage på udrensning giver 3 fest-potentielle aftenener jeg går glip af, og 3 fester indhenter jeg jo nemt i årene fra 50 - 70 hvor alle I andre er hoppet på vandvognen pga leverskader - kan I se det for jer? Store præstationer er et spørgsmål om matematik. Det er en investering i en festlig alderdom. Endelig en sportsgren hvor jeg kan være med.

2) Grøntsager, frugt og andre korn end hvede. That's it. Men prøv og hør: Det er jo bare et benspænd. Det gør et menneske meget-MEGET kreativt at skulle sammensætte sin føde udfra ingenting. For sulten, det bliver man jo, og spise, det skal man sgu nok komme til. Sidste år opfandt jeg fx en småkage ud af blendet/finthakket æble, pære, banan, soyamælk, kokosmel, boghvedemel, og mandler. "Kødsovs" laves af linser, karry, hvidløg og revne gulerødder.
Efter 4 dage er det sindssygt lækkert; ens mund løber i vand, og øjnene buler ud af hovedet ved synet af varm mad. Trust me.

Ved nærmere eftertanke glæder jeg mig overhovedet ikke. Nå, men der er jo også lige en Påskefrokost på lørdag :) og efter dén vil jeg tro, at jeg er klar til linsesovsen.

Suzy Q
- "klog af skade" får pludselig en helt ny betydning.

5 kommentarer:

Acq sagde ...

Dér blev jeg faktisk inspireret lidt - det lyder som en grundlæggende god idé, men kød? Hvorfor undgår du kød, og hvordan sørger du for at få den rette mængde protein )som i de rigtige aminosyrer etc) mens du undværer kød? Jeg ved det er en udfordring for vegetarer - og jeg er total grøn (høhø) udi sådan noget så jeg er egentlig bare nysgerrig..
..og har prøvet 100 gange at spise for ensidigt hvorefter min hjerne holdt op med at fungere...dårligt tricks!

Anetq sagde ...

Riskiks?

Suzy Q sagde ...

acq: Jahh altså. Man spiser jo en del kikærter, tofu og bønner og sårn. Men ærligt talt så bekymrer det mig ikke at få "nok" proteiner. Det er 20 dage, det er jo ingenting, i forhold til en permanent livsstil.
Men man BLIR whoosy i hovedet de første 3-4 dage, pga alle de ting som kroppen pludselig skal undvære. Men så blir man normal igen :)

Anet Q: Nemlig. Med peanutbutter og banan-skiver. Helseslik :)

Acq sagde ...

jaeh ok.. det var det jeg var bange for.. tofu.. yrdk!
- og jeg er desværre blevet allergisk for peanuts og bønner, så jeg tror nu jeg tager versionen MED kød og fokuserer på det dér med kaffe/sukker/ hvede/alkohol/mælk, og som du er inde på så er kaffen nok det sværeste!!

...skal bare lige samle mig mod...
:)

Suzy Q sagde ...

acq: Jamen det kan du bare gøre. Det er jo også bedst at sætte sig selv op til succes!
Du kunne eventuelt så med fordel nøjes med at holde dig fra svinekød (og evt. oksekød). De to slags kød er de mest belastende for kroppen. Og så er der lam, kalkun, kylling, and, fasan, perlehøne og alle slags fisk tilbage :) Alt i ovn, da intet må steges i fedtstof. Kun kolde olier der hældes over maden efter tilberedning.
Og ja, kaffen er vildt svær.*suk* men det er jo bare et udtryk for, HVOR afhængig man er.